“BardTeatar” je okupio mlade glumce kako bi se podstaklo njihovo dramsko stvaralaštvo i angažovanje u pripremi i izvodenju predstave kroz sve njene faze.

Glumci amateri koji su uspešno prošli audiciju u septembru kroz rad sa profesionalnim glumcima upoznali su dramsku literaturu, tehnike glume, ponašanje na sceni, a do kraja procesa ocekuje ih rad sa profesionalnim kostimografom, scenografaom, kompozitorom i drugim pozorišnim radnicima, te ce polaznici nauciti da sami prate niz i harmoniju kreiranja jedne pozorišne price.

Radeći na čitavom procesu stvaranja pozorišne predstave, polaznici su naučili elemente pozorišnog i glumačkog jezika (dikcija, scenski pokret, tehnika glasa, pantomima, ples), a prošli su i kroz sve faze tog procesa aktivno ucestvujuci u izradi predstave “Da se ja pitam” čija je premijera zakazana za 7. decembar pomerena zbog pogoršanja epidemiološke situacije, međutim, izvešće se u prvom pozorištu u Srbiji, Knjaževsko-srpskom teatru, 28. februara 2021. godine.

 

Glavna tema predstave je priča o odrastanju i sazrevanju, ostvarenim i neostvarenim ljubavima, prijateljstvu, vernosti, odnosu sa roditeljima, a sve to prikazano u realnom okruženju u kojem se nalazimo u gradu u kojem živimo.

Cilj je da kroz predstavu izvučemo zajedno pouku da su nam problemi slični i da se mi pitamo – svet bi bio idealno mesto za život.

 

 

Autor teksta je Nenad Vulević, uz veliku podršku saradnika glumaca Nikole Milojevića i Čedomira Štajna.

Reditelj predstave je Čedomir Štajn, glumac Knjaževsko-srpskog teatra.

Pored navedenih glumaca, aktivni rad sa mladima glumcima imaju njihove starije kolege Marija Rakočević, Milica Majstorović, Milica Redžić Vulevic i Miroslav Čer.

Kostimograf je Lila Vuković.

Scenograf predstave je Jovana Živanović.

Kompozitor je Dragoslav Tanasković Trnda (“Istok iza”).

 

Projekat je finansijski podržao Grad Kragujevac.

Organizacija: DKRC “Supermama”

 

Učesnici na projektu

Aleksa Moglić

    Jedan je od najaktivnijih mladih glumaca amatera u Kragujevcu.

    Stalni je član dramske trupe CZNTK-a ”Abrašević”, Akademskog pozorišta SKC-a i BardTeatra. Pohađa školu glume ”PRVI KORACI” Teatra 78 u Beogradu.

  Uzeo je učešće u mnogim predstavama, scenskim prikazima i dramsko-poetskim programima. Snimio je nekoliko studenstkih filmova i spotova,ali je imao priliku da se pojavi i u projektima visoke produkcije kao što je TV serija.

   Pored toga što je veliki obožavalac filma i pozorišta, strastveni je muzičar i dugogodišnji sportista.Od malih nogu se bavi ilustracijom i modelarstvom, te je nastavio da gaji ljubav i prema likovnim umetnostima. Zanimaju ga književnost i psihologija, što je usko povezano sa delatnošću kojom bi želeo da se bavi.

   Sprema se da upiše akademiju i postane profesionalni glumac.

   U predstavi “Da se ja pitam” igra Stepu.

Aleksandra Stamenković

   Glumom se amaterski bavi od svoje 8. godine. 

   Član je Akademskog pozorišta SKC od 2018. godine. 

   Učestvovala je u međunarodnom projektu u Ingolštatu, pod nazivom ,,Laugh now, cry later” i igrala u istoimenoj predstavi.

   U predstavi ,, Da se ja pitam “ tumači lik Milice.

  “Gluma mi je pomogla da izgradim sebe, jednostavno me ispunjava i čini srećnom. Ona je moj pokretač i ne bih mogla da zamislim život bez nje.

Anastasija Đorđević

   Glumom se bavi još od osnovne škole uz gumca Milića Jovanovića, kao i ritmičkom gimnastikom.

   Bila je član dramske organizacije “Kadar”.

   Stalni član Akademskog pozorišta SKC, gde igra u predstavama “Peščanik” i “Hameln”. U Knjaževsko-srpskom teatru igra u predstavama “Dvesta” i “Ko nema u vugla, gugla”.

   U predstavi “Da se ja pitam” tumači lik Lele.

   “Gluma je magija. Gluma je sreća. Gluma je tuga. Gluma je rad na sebi. Gluma je spoznaja sebe.

   Volim umetnost u sebi, a ne sebe u umetnosti. Volim nadriv. Volim nalet emocija i adrenalina.”

 

Danijela Lukić

    Studira italijanski jezik. Amaterski se bavi glumom 7 godina.

   “Gluma je prihvatanje sebe. Gluma je život. Gluma je ono što jesmo, a i ono što nismo. Gluma je vatra koja ako obuzme, ne prestaje da gori u nama …”

   U predstavi “Da se ja pitam”, gledaćemo je u ulozi Anete.

Emilija Mihailović

   Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju, a sada je na drugoj godini studija psihologije. Amaterski se bavi glumom 3 godine, koliko je i član Akademskog pozorišta SKC Kragujevac iza kojeg ima odigrane dve predstave- ,,Peščanik” i ,,Hameln”.

   Učestvovala je u međunarodnom projektu u Ingolštatu pod nazivom ,,Laugh now, cry later” i igrala u istoimenoj predstavi.

   U predstavi ,,Da se ja pitam” gledaćemo je u ulozi Vladice.

   “..gluma je spoznaja i prihvatanje; ona sirova emocija koju zagrliš, u kojoj se prepoznaš i koju proživiš; sloboda i ljubav..”

Emilija Santrač

      Učenica je Prve kragujevačke gimnazije.

   Amaterski se bavi glumom od 2015. godine. Osnovnu školu je završila u Nemačkoj i nakon toga se vratila u Srbiju.

   “Glumom se bavim jer je scena nešto što me “radi”. Sledeće godine ću pokušati da upišem glumu. Veliki sam lokal patriota, gimnazijalka sam i često “blejim” na Trgu. Zato mi je ova predstava posebno draga. Ako upišem glumu mnogo će mi nedostajati Kragujevac.”

   U predstavi “Da se ja pitam”, gledaćemo je u ulozi Cece.

Nevena Terzić

   Na završnoj je godini Filološko-umetničkog fakulteta, smer srpski jezik i književnost.

   Piše poeziju.

  Glumi od 9. godine. Završila je Školu glume u glumačkom studiju “Bata Miladinović” u Kruševcu. Član je Akademskog pozorišta u Kragujevcu i ostvaril je uloge u dve predstave “Peščanik” i “Totovi”. Učestvovala je u međunarodnom projektu i istoimenoj predstavi “Laugh now cry later” u Ingolštatu.

   U predstavi “Da se ja pitam” igra Silviju.

   “…. gluma je velikodušnost,
uzela mi je slabosti, dala mir;
a nikada me nije zaštitila,
već sam tako ogoljena verovala – u ljubav, ljude, sreću … u sebe.”

Nikolina Nikolić

   Mlada i ambiciozna umetnica. Pored glume strast joj je i slikarstvo kom je doprinela mnogobrojnim konkursima.

   Član akademskog pozorišta SKC-a od 2018. godine, kao i bivši član Teatra 78. Učestvovala u međunarodnom projektu u Ingolštadu “Laugh now cry later” i igrala u istoimenoj predstavi.

   U predstavi “Da se ja pitam” tumači lik Ljubice

   “Scena je jedno dom, kada sam na sceni ne želim da budem nigde drugde.

   Nema tu filozofije, gluma je rizik i uživanje. Šansa da budem ja. Prilika da volim … “

Filip Đurić

   Član Akademskog pozorišta SKC Kragujevac od 2018. godine. Do sad je igrao u jednoj predstavi SKC-a, “Hameln” u režiji Kostadina Stojadinova, gde tumači lik Rajmunda.

   Učestvovao u međunarodnom projektu u Ingolštadu “Laugh now cry later” i igrao u istoimenoj predstavi.

   Studira na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

   U predstavi “Da se ja pitam” tumači lik Duleta.

   ” …gluma je karta za besmrtnost. Gluma je ono zabranjeno voće, koje kada se jednom okusi duša traži još. Ona je otrov koji me održava u životu.